Yhdeksän myyttiä esiintymisestä, osa 2 – joulukalenterin 23. luukku

In Joulukalenteri by Eeva Kaarne

4. Myytti:
Yleisö huomaa jännitykseni.

Koska jännittäminen on jokaisen esiintyjän oma kokemus, ei jännittäminen välttämättä näy ollenkaan kuulijoille. Vaikka omat ajatukset poukkoilevat ja katkeilevat, äänikin värisee ja käsi tärisee, on yleisö usein sitä mieltä, että jännittäminen ei haittaa esiintymistä eikä sitä usein edes huomaa. Esiintyjän jännitys on esityksen alussa yleensä kovinta, mutta hän rentoutuu esityksen aikana. Yleisö ei piittaa pienestä jännityksestä. Sitä paitsi jännittäminen tekee meistä kaikista inhimillisiä ja samaistuttavia.

5. Myytti:
Katsekontakti yleisöön syntyy siitä, kun katsoo takaseinää, hieman kuulijoiden pään yli.

Hyvä katsekontakti syntyy siitä, että katsoo kuulijoitaan suoraan silmiin. Kiertävässä katsekontaktissa puhuja huomioi koko yleisön. Puhuja katsoo välillä lähelle, välillä kauemmas. Välillä oikealle, sitten vasemmalle ja taas keskelle. Pääasia on, että puhuja kierrättää katsettaan yleisössä. Yhden ihmisen kohdalla katsekontakti on melko nopea, ettei kuulijalle tule vaivaantunutta oloa siitä, että puhuja tuijottaa. Takaseinälle puhuminen on ihan kummallista siitäkin syystä, että silloin puhuja ei voi seurata kuulijoiden reaktioita ja muuttaa omaa esitystään kuulijoiden reaktioiden mukaan.

6. Myytti:
Yleisö pitää minua älykkäänä ja asiantuntevana, kun käytän sivistyssanoja.

Jos käytät sivistyssanoja, niiden pitää olla sellaisia, jotka yleisö ymmärtää. Jos yleisö ei niitä ymmärrä, ei esitystäsi jaksa seurata. Parempi siis käyttää sellaista kieltä, joka sopii kuulijan korvaan. Kaikki abstraktit, käsitteelliset asiat tulisi kertoa konkreettisten esimerkkien avulla, jotta ne olisi ymmärrettäviä. Kuulijat haluavat päästä kuuntelemisesta helpolla. Tee se heille helpoksi puhumalla sellaista kieltä, jota kaikki ymmärtävät.


Jaa myyttimme myös ystävillesi


Liity postituslistallemme

Kehitä ammattitaitoasi, kasvata itseluottamustasi, ole vakuuttava ja vaikuttava missä kuljetkin. Liity postituslistallemme, me autamme sinua kehittämään itsestäsi oivan vuorovaikuttajan.