Viestitkö assertiivisesti? Joulukalenterin 8. luukku

In Joulukalenteri by Eeva Kaarne

Aggressiivinen viestintätyyli – It’s my way or the high way. Olen aina oikeassa. Elämä on mustavalkoista. Keskustelu on väittely, joka pitää voittaa.
Assertiivinen viestintätyyli — Minulla on ajatus, jonka kerron muille. Kuuntelen toisten ehdotuksia ja näkökulmia. Pystyn muuttamaan omaa mielipidettäni, jos koen sen tarpeelliseksi. Pyrin yhteistyöhön.
Epäassertiivinen viestintätyyli — Kaikki käy. Minulle on ihan sama, miten toimitaan. Ei tämä minun ehdotus hyvä ollut kuitenkaan. En ainakaan halua väitellä kenenkään kanssa. Ei ne minua varmaan kuuntelisikaan.

Testaa itsellesi ominainen tyyli tästä leikkimielisestä tonttutestistä.

Tänään puhutaan viestintätyyleistä. Miten erilaiset ihmiset viestivät erilaisissa vuorovaikutustilanteissa?

Kaikki tiedämme, että on olemassa vaikeita tyyppejä, joiden kanssa asia kuin asia menee vääntämiseksi. Sitten on niitä, joille kaikki käy.

Millainen sitten on tyyppi, joka pystyy perustelemaan oman näkemyksensä ja kuuntelemaan arvostavasti toisten ajatuksia ja löytämään yhteisen tahtotilan ristiriitojenkin keskellä ihmissuhteita vaarantamatta?

Sellaisen tyypin viestintätyyli on assertiivinen. Assertiivisuudella tarkoitetaan jämäkkyyttä, jossa huomioidaan omat ja keskustelukumppanin tavoitteet ja oikeudet. Assertiivinen viestijä pyrkii omiin tavoitteisiinsa, mutta tiedostaa, että toisen osapuolen näkökulma tulee huomioida. Aina ei voi saavuttaa kaikkea ja joistain asioista pitää pystyä joustamaan. Assertiivinen viestintätyyli saa kokoukset, palaverit ja neuvottelut sujumaan ja päätöksistä tulee tällöin hyviä.


Jaa ilosanoma erilaisista viestintätyyleistä ystävillesikin


[inbound_forms id=”2374″ name=”Kuunteluopas”]Kehitä ammattitaitoasi, kasvata itseluottamustasi, ole vakuuttava ja vaikuttava missä kuljetkin. Lataa ilmainen kuunteluoppaamme, me autamme sinua kehittämään itsestäsi oivan vuorovaikuttajan.