Sananvapaus tuo meille sananvastuun puheistamme – joulukalenterin 10. luukku

In Sananvapaus by Eeva Kaarne

Sananvapaudella tarkoitetaan oikeutta ilmaista ja vastaanottaa tietoja ja mielipiteitä kenenkään sitä ennakolta estämättä.

Kunpa asia olisi näin yksinkertainen.
Vapaus sanoa tuo meille vastuun sanomisistamme. Oikeus tuomitsi joulukuun 1. päivä perussuomalaisen poliitikon kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Poliitikko oli julkaissut blogikirjoituksen, joka sisälsi vihapuhetta. Tuomioistuimen päätös kertoo, että vihapuheesta ei ole tulossa hyväksyttyä sananvapauden nimissä.

Rauhantyöhön ja sovitteluun keskityvillä Ahtisaari-päivillä marraskuussa nousi esille, että vihapuheen salliminen on vaarallista, koska se saa ihmiset radikalisoitumaan. Vihapuheella levitetään, yllytetään, edistetään tai oikeutetaan vihaan erilaisia ihmisiä kohtaan. Vihapuheen lähtökohta on suvaitsemattomuus ja ennakkoluulot, jotka kumpuavat tietämättömyydestä. Vihapuheen tavoitteena ei ole etsiä ratkaisua ongelmiin, vaan luoda ongelmia ja lisätä vastakkainasettelua.

Vihapuhetta ei saa hyväksyä. Meillä jokaisella on vastuu puuttua siihen. Vihapuheeseen voi puuttua tukkimalla faktoilla vihapuhujan suun.


Jaa haasteemme myös ystävillesi

Liity postituslistallemme

Kehitä ammattitaitoasi, kasvata itseluottamustasi, ole vakuuttava ja vaikuttava missä kuljetkin. Liity postituslistallemme, me autamme sinua kehittämään itsestäsi oivan vuorovaikuttajan.