Onko yrityksenne myöhässä tulevaisuudestaan?

In Johtaminen by Pasi Kaarne

Kävin tänään kuuntelemassa johtamiskorkeakoulun johtajuussymposiumin paneelikeskustelua Suomen tulevaisuudesta Tampereen yliopistolla. Keskustelijoina olivat kansanedustaja Pekka Haavisto, professori Yrjö Haila, professori Olli-Pekka Ruuskanen ja professori Hiski Haukkala.

Itse keskustelu herätti useitakin ajatuksia siitä mihin nykymeininki voi meidät johtaa, mutta yksi ajatus jäi mieleeni erityisesti. Professori Haukkala pohti yhdessä puheenvuoroistaan, että miten paljon meille jää aikaa todellisten suurien, tulevaisuuteemme vaikuttavien globaalien ongelmien, kuten ilmastonmuutos, selvittämiseen, kun joudumme sammuttamaan pieniä ”metsäpaloja”, kuten euron kriisiä.

Tästä aloin pohtia, että näinhän se tuntuu menevän helposti muutenkin. Aina on jotain pientä mitä pitää hoitaa, eikä jää aikaa, energiaa ja viitseliäisyyttä panostaa niihin asioihin, jotka todella vaikuttaisivat positiivisesti tulevaisuuteen.

Yrityksen henkilöstön valmentaminen voi olla tällainen helposti muiden firmassa riehuvien roihujen jalkoihin jäävä asia. Tällöin on olemassa hyvät mahdollisuudet, että yritys myöhästyy omasta tulevaisuudestaan.