Kuinka voitat väittelyn, kun vastapuoli on uppiniskaisesti väärässä? Poimi tästä pari yksinkertaisen helppoa niksiä

In Neuvottelutaito by Eeva Kaarne

Oletko ollut tilanteessa, jossa vastapuoli väittää jotakin jääräpäisen periksiantamattomasti ja väittelyn kiivaassa tuoksinnassa tiedät hänen olevan väärässä?

Keskusteltuanne vartin aiheesta, hän pystyy perustelemaan miksi juuri hänen tapansa ratkaista ongelma, on se oikea. Olet jo esittänyt kaikki mieleen juolahtavat väittämät kääntääksesi väittelyn eduksesi, muttet siltikään ole saanut vastapuolta muuta kuin entistä vakuuttuneemmaksi omasta kannastaan.

Sen sijaan, että esität vastaväitteitä lähtemällä mukaan väittelyyn, kannattaa, lähestyä tilannetta enemmän kuuntelemalla. Väittäjälle voi esittää kysymyksen ”miksi” sijaan kysymyksen ”miten”. Miten tämä käytännössä tulisi sitten hoitaa, miten tämä sinun ideasi toimisi käytännössä? Tällöin vastapuoli joutuu ajattelemaan ja pohtimaan ongelman konkreettisia ratkaisuita ja hyväksymään tilanteen logiikan.

Todennäköisesti tällaisen ajatushaudonnan jälkeen vastapuoli alkaa miettiä ja epäröidä omaa kantaansa, ja on vastaanottavaisempi uudelle näkökulmalle, sinun vaihtoehdollesi.

TÄSSÄ 2 YKSINKERTAISTA OHJETTA, KUN VÄITTELET:

1. Kysy miten vastapuolen idea toteutuisi tarkalleen käytännössä.
2. Kun perustelet omaa näkökulmaasi, kerro miten se käytännössä toimii.

Kuinka voitat väittelyn, kun vastapuoli on  uppiniskaisesti väärässä