John C. Maxwell aloitti kahden päivän Nordic Business Forumin aiheella The Five Levels of Influence. Hänelle oli varattu pisin puheaika, peräti kaksi tuntia. Tästä ajasta hän käytti ensimmäiset 35 minuuttia muuhun, kuin varsinaiseen vaikuttamisen viiden tason tarkasteluun. Alun lämmittelyyn mahtui omakohtaisia tarinoita itsestä ja perheestä, omien saavutusten kertomista ja kirjoitettujen kirjojen markkinointia. Maxwell oli taitava yleisön viihdyttäjä ja odotusten nostattaja.
Maxwellin tapa rakentaa esitys on tuttu monien amerikkalaisten valmentajien käyttämästä uskonnollisen puheen kaavasta. Ensin kuulijoita lämmitellään ja heidät tehdään mahdollisimman vastaanottavaisiksi. Puhuja esittää kuulijoille heidän nykyisen tilanteensa huonona, johon he tarvitsevat apua. Lopuksi puhuja tarjoaa kuulijoille ratkaisun, jonka avulla he voivat päästä ahdingostaan pois.
Hurmospuhe tarvitsee vastaanottavaisen yleisön ja tästä syystä Maxwell käytti paljon aikaa hyvän vuorovaikutussuhteen luomiseen itsensä ja kuulijoiden välille. Maxwell kertoi alkuun paljon tarinoita itsestään. Hän toisti moneen kertaan eri kohdissa esitystä, ”My name is John. I’m your friend.” Hän loi itsestään hyväntahtoista kuvaa, joka halusi auttaa kuulijaa. Maxwell osallisti yleisöä moni keinoin, hän nauratti heitä ja esitti kysymyksiä. Maxwell viljeli huumoria stand up -koomikon elkein. Hän tuki sanomaansa sanattomalla viestinnällään elein, ilmein, liikkein ja käytti ääntään ilmeikkäästi. Hän liioitteli ja mehusti tarinoitaan ja vertauksiaan yksityiskohdilla ja toistolla. Yleisö oli riemuissaan.
Maxwell hauskuutti yleisöä kertomalla: ”Vaikka sinä ymmärrätkin nämä jutut, sinun vieruskaverisi vasemmalla ei ymmärrä. Sano vasemmalla puolellasi istuvalle, että sinä tarvitset tätä tietoa, jotta sinustakin voi tulla hyvä johtaja.” Maxwell puki huumoriin vaikuttamisen ytimen, hän käski ihmiset puhumaan vasemmalla istuvalleen ja sai ihmiset tottelemaan itseään. Kun kuulijat tottelevat katsomossa, on maaperä otollinen varsinaiselle sanomalle.
Maxwell toisti pitkässä alkulämmittelyssään lukuisia kertoja, että kohta vien teidät vaikuttamisen viiteen tasoon. Lisäksi hän toisti useamman kerran, miten kuulijat hyötyvät hänen esityksestään. Maxwell vertasi kahta omaa johtamisen lakiaan (the law of the lit ja the law of the process) painovoiman lakiin. Kuulijoille ei annettu vaihtoehtoa olla eri mieltä Maxwellin lakien toimivuudesta. Jos uskot painovoimaan, uskot myös Maxwellin lakeihin.
35 minuutin kohdalla, juuri ennen kuin Maxwell lupasi aloittaa puhumaan varsinaisesta päivän teemasta eli viidestä vaikuttamisen tasosta, hän kehotti kuulijoita menemään älypuhelimillaan nettisivulleen getintentionalnow.com, jossa oli myynnissä hänen juuri ilmestyvä kirjansa, johon kuuluu seitsemän päivän ilmainen verkkovalmennusosio. Vaikuttamisvelho oli lämmitellyt yli puoli tuntia 5500 kuulijaa Messukeskuksessa ja saman verran livestream-lähetystä seuranneita ostamaan hänen kirjansa ja verkkovalmennuksensa. Monikohan kuulijoista hoksasi tämän räplätessään itseään älypuhelimellaan tuolle verkkosivulle?
Tämän tapahtuman jälkeen Maxwell aloitti varsinaisesta luentoteemastaan. Hän hyödynsi tarinoita, kielikuvia ja huumoria. Yleisöä kehuttiin moneen kertaan, ”sinä kyllä tajuat tämän, mutta entä se henkilö joka istuu vasemmalla puolellasi? Sano sille, että kyllä sinäkin voit ymmärtää.”
Maxwell lopetti esityksensä lauseeseen. ”My name is John. I’m your friend.” Tiedätkö ketään suomalaista puhujaa, joka käyttää samaa uskonnollisen puheen kaavaa? Jos joskus pääsisit kuulemaan tällaista puhujaa, uskoisitko sanomaa ja lähtisitkö mukaan?